Маркиране на хиляди коментари като спам

Нали знаете какво е убило котката – любопитството. При мен това доведе до над 53 000 спам коментара. Как? Ами цъкнах на една връзка, която ми се стори интересна, въпреки, че знаех, че има риск спамера да разбере, че сайта е активен. Просто бях твърде любопитен.

И така, няколко дни след като любопитството надделя над здравият разум, получих email от блога си, че има някакъв коментар за одобрение. Влязох в блога и какво да видя, Aksimet решил, че около 53500 коментара не са спам т.е. нуждаят се от одобрение (както съм настроил блога). Въпреки, че го обнових до последна версия, натискането на бутона „Провери опашката за спам“ не доведе до очакваният резултат. И така бях принуден да разчитам на стандартните инструменти на WordPress.

Но изтриването на над 2675 от WordPress трябва да стане страница по страница. Аз определено нямам толкова търпение, за това бързо се отказах. Все пак в категорията спам има бутон „Изтриване на спама“, който трие всички писма в нея. За това реших да направя следното:

UPDATE wp_comments SET comment_approved = "spam" 
WHERE comment_approved = "0"

По някаква причина заявката не мина от раз. Останаха около 13 000 коментара и се наложи да я пусна втори път.

И така стигнахме до бутона „Изтриване на спама“. За съжаление той не сработи според моите очаквания. След две натискания бройката на коментарите беше намаляла с една 300, а времето което отнемаше за зареждане на страницата след всяко натискане не беше в категорията приемливо (т.е. повече от секунда-две). Поради, което прибягнах до следната заявка

DELETE FROM wp_comments WHERE comment_approved = "spam"

Разбира се, можеше още от началото да направя, това което ме съветваха сайтовете:

DELETE FROM wp_comments WHERE comment_approved = "0"

Но нали ми е твърда главата.

Разбира се проблемите ми не свършиха до тук, защото базата ми реши да умре малко след това. Но какво да се прави – кофти конфигурация. Едно обаждане до поддръжката и проблема беше решен за секунди.

This entry was posted in Администрация, Разни and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.