Проучване на българските хостинг доставчици

Преди известно време започнах да се замислям за смяна на хостинг доставчика си. Поради тази причина се заех да направя малко проучване на българските доставчици на хостинг. Днес най-накрая успях да събера достатъчно резултати, за да си струва публикуването.

При проучването се водих от няколко основни критерия: първо доставчикът трябваше да е български, второ ставаше дума за традиционна хостинг услуга, а не за така модерните „облачни“, „гъвкави“ и др. под. услуги и трето сравнявах само най-базовата услуга.

Първата ми задача беше да издиря колкото се може повече доставчици. В това начинание ми помогна хостинг класацията на TopBlogLog. Проучването направих на два пъти, в разстояние на около 2 месеца, и през това време някой от детайлите може да са се променили. Постарал съм се поне цените да са актуални. Искаше ми се да събера данни за 20тина български доставчици, но в крайната бройка успях да докарам само до 16.

Използвайки споменатата по-горе класация мога да класифицирам дадените там хостинг доставчици в няколко главни категории:

 1. Доставчици на хостинг
 2. Доставчици на „облачни“ хостинг услуги
 3. Дизайнерски, рекламни и консултантски агенции, които предлагат и хостинг
 4. Чуждестранни диставчици
 5. Други (Интернет доставчици, собствен хостинг и др. под.)

По-долу съм събрал данни само за доставчиците от първата категория. Разделил съм информацията в две таблици – едната включва е с доставчиците, които според мен заслужават внимание, а другата с тези които не бих ви препоръчал. Под всяка от таблиците ще намерите някой коментари, за доставчиците включени в таблицата.

В таблицата може да намерите следните данни:

 • # – позицията на доставчика в хостинг класацията от днес сутринта
 • Доставчик – сайта на доставчика
 • Цена – цена на услугата (обикновено за 1 месец)
 • Забележки – в таблицата с доставчиците, които не ви препоръчвам – някой от причините, поради които доставчика е в тази таблица
 • Uptime – обещаното време за работа на услугата, в проценти, през годината
 • HDD място – капацитета на хостинг услугата
 • Трафик за месец – трафика включен в пакета за един месец
 • Пощенски кутии – броят на включените пощенски кутии без значение на вида им (POP3/SMTP/IMAP4)
 • Размер на пощенската кутия – квота на пощенските кутии
 • Брой БД – брой на базите от данни, които могат да се използват
 • Размер на БД – размер на базите от данни, които могат да се използват
 • Под-домейни – брой на под-домейните, които могат да се създадат
 • FTP потребители – брой на FTP потребителите, които могат да се използват
 • SSH – наличие на SSH достъп – ? означава липса на информация, + услугата е налична, услугата не е налична
 • SSL – възможност за инсталиране на SSL сертификат и съответно използване на на HTTPS протокол за достъп до хостваният сайт – ? означава липса на информация, + услугата е налична, услугата не е налична
 • cronjobs – възможност за използване на cronjob или еквивалента услуга за изпълнение на задачи по разписание – ? означава липса на информация, + услугата е налична, услугата не е налична
 • Други екстри – описание на всякакви екстри на услугата, които са ми направили впечатление.
Доставчици заслужаващи внимание
# Доставчик Цена Uptime HDD място Трафик за месец Пощенски кутии Размер на пощенската кутия Брой БД Размер на БД Под-домейни FTP потребители SSH SSL cronjobs Други екстри
1 superhosting.bg 3.75 лв. ? 6555 MB 65 GB 50 ? 15 ? 100 15 + +
3 host.bg 3.95 лв. 99.996% 5000 MB 50 GB 50 500 MB 5 35 000 MB
минус (mailboxes + HDD)
5 + +
5 goto.bg 7 лв. 99.9% 10 GB 100 GB неограничено ? неограничено ? неограничено ? ? +
9 icd.bg 9 лв. или € 6 ? 10000 MB 100 GB неограничено ? 20 ? 30 30 ? ? ? Може да се избира физически къде да се хоства
11 space.bg 4 лв. 99.97% 4 GB 32 GB 64 ? 15 ? 16 + ? + Хостинг на 2 домейна. Много инсталиран софтуер.
20 jump.bg 3.95 лв. ? 8000 MB 100000 MB неограничено ? 13 ? неограничено + ? SVN поддръжка, FFmpeg поддръжка
31 hostsean.bg 3.20 лв. 99.99% 15000 MB 120000 MB 100 ? 10 ? 100 100 ? ? ?
59 qhoster.bg 1.95 лв., предплащане за 36 месеца ? 5000 MB 100 GB 50 ? 5 ? неограничено ? ?
73 bghost.eu 2 лв. ? 1 GB 10 GB неограничено ? 30 ? неограничено ? ?
77 skyhost.bg 2.75 лв. ? 4000 MB 70 GB 50 ? 15 ? 15 ? ? ?
? ineahost.com 4.45 лв. 99.9% 4 GB 40 GB 10 ? 1 ? 15 5 ? ?

Както можете да видите доставчиците в горната таблица са подредени в реда, в който са класирани на спомената по-горе хостинг класацията. Аз лично ползвам host.bg, но както може би се досещате, не мисля, че те предлагат най-добрата услуга.
Трябва да призная, че изпитвам известно недоверие към доставчиците обявили неограничен брой от БД, FTP потребители или пощенски кутии. Според мен това оставя вратичка за DoS атака. Цитираните времена за непрекъсваема работа изглеждат реалистични и се надявам, че не са написани наизуст, но няма как да бъда сигурен.

Доставчици, които не ви препоръчвам

# Доставчик Цена Забележки Uptime HDD място Трафик за месец Пощенски кутии Размер на пощенската кутия Брой БД Размер на БД Под-домейни FTP потребители SSH SSL cronjobs Други екстри
2 icn.bg 6.90 лв. При зареждане се стартира говоряща реклама.
Текста се припокрива.
? 30 GB неограничено неограничено ? неограничено ? неограничено + + FrontPage поддръжка.
Много инсталиран софтуер.
4 hostbulgaria.com 2.95 лв. Остарял дизайн на сайта.
Само 1 вид хостинг.
? 3000 MB неограничено 1000 ? 30 ? 100 ? ? + ?
6 tophost.bg 1.50 лв. Грозни мигащи реклами на началната сраница. 98% 5000 MB 80 GB неограничено ? неограничено ? неограничено ? ? +
10 fcolor.bg 3.99 лв. Липсва сравнение на плановете.
Противоречива информация за плана в информацията за плана.
Java/Javascirpt – това Java ли е или JavaScript.
99.999% 5 GB 50 GB 15 или 50? ? 10 ? неограничено ? + ?
12 cbox.biz (webstarter) 36 лв/година Неграмотно написани планове – използва се Mb вмесно MB.
Най-евтиният план е почти на нивото на някой безплатни хостинги.
? 100 Mb? 1000 Mb? 3 5000 Mb? ? 1000 Mb? неограничено ? ? ?
12 cbox.biz (стандарт) 5.88 лв. Неграмотно написани планове – използва се Mb вмесно MB.
Най-евтиният план е почти на нивото на някой безплатни хостинги.
? 2000 Mb? 6000 Mb? 50 20000 Mb? ? 6000 Mb? неограничено ? ? ?
39 open.bg 5,95 лв. Линковете по сайта не работят! ? 3 GB 15 GB 25 ? ? ? ? ? ? ? Хостинг на 3 домейна.

Чувствам се донякъде длъжен до обясня причините, поради които съм поставил всеки един от доставчиците в категорията с не препоръчваните от мен. Надали имам, чак такъв авторитет, че да повлияя на техният авторитет, но все пак може случайно някой от техните шефове да чете това и да реши да поправи нещата :).

 • icn.bg – това всъщност е най-сериозната фирма от всички попаднали в този списък. Причините да не ги препоръчвам са главно принципни. Сайта им изглежда трагично под Firefox 3 и 4 под Linux. Текста излиза от отредените му кутийки и се припокрива. При първоначалното зареждане на страницата се зарежда дразнеща говореща реклама, която обяснява колко велик бил доставчикът. Абе след като съм им влязъл на сайта няма нужда да ми заглушавате музика с глупости. въпроса е да ме накарате да вляза там и да не изляза на 5тата секунда, а тая реклама ме кара автоматично да затворя прозореца. Както споменах по-горе, изпитам и особено недоверие, когато нещо се рекламира като неограничено. Няма неограничени неща във вселената, и когато купувам нещо искам да знам колко и какви са му ограниченията.
 • hostbulgaria.com – сайта на този доставчик изглежда като правен преди 10 години и предлагат само един хостинг план. Нещата просто ми изглеждат несериозно. Особено рекламата под линия, която обяснява, че на не знам си кои ключови думи сайта излизал първи в Google – да ама не – вярно, че излиза на първата страница, но има други доставчици преди тях. Рекламата на SEO оптимизациите прави нещата още по-смешни или си достатъчно добър и излизаш напред в Google или не.
 • tophost.bg – тук мога да кажа само две неща – мигащи реклами и липса на всякакви лимити. Добре, че нямам фото-чувствителна епилепсия и тия мигащи числа просто ме накараха да затворя сайта.
 • fcolor.bg – и при този доставчик забележките казват всичко. Няма никакво сравнение на различните планове, или поне аз не го намерих. Да не говорим, че на една единствена страница се споменават различни неща за броя на пощенските кутии, които вървят с хостинга. А пък как са комбинирали Java и JavaScript в едно изречени, просто акъла ми не го побира. Java хостинг ли предлагат или Server Side JavaScript?
 • cbox.biz – може би сте забелязали, но това е единственият доставчик, който присъства два пъти в горната таблица. Просто базовият хостинг план е толкова смешен, че реших да включа и следващият по ред. Да не говорим за пълната липса на техническа грамотност у писалият сайта. За сведение 100 Mb 100 MB, 100 Mb = 12,5 MB, просто е b = bit, B = byte, 8 b = 1 B. Елементарно, мисля, че даже вече се учи в училище, а не в университета.
 • open.bg – тук имаме сайт, който има една камара неработещи менюта. Поне не и под Firefox 4 под Kubuntu. Така и не успях да получа по-подробна информация от тази дадена на началната страница.

Надявам се да съм ви бил полезен.

Редакция от 01 Юни 2011:

Получих писмо от open.bg изразяващо тяхното недоволство от поставянето им в списъка на доставчиците, които не препоръчвам. Текста на писмото можете да немерите в Право на отговор.

Редакция от 07 Ноември 2011:

Получих писмо от icn.bg в отговор на поставянето им в списъка с доставчиците, които не препоръчвам. Текста на писмото (и моите коментари) можете да намерите в Право на отговор.

This entry was posted in Мрежата, Разни and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Проучване на българските хостинг доставчици