Как да слушаме онлайн радио?

Обикновено отговора на въпроса е елементарен: Прибираме се в къщи, пускаме любимият мултимедиен плеър (в моя случай VLC), избираме си потока на любимото радио и цъкаме бутона play.

Да ама не. Тази година, като се пробрах в къщи изпълнението на гореописаните действия не доведе до слушане на споменатото любимо радио (в случая Z-Rock), а само до слушане на тишина. Не че имам нещо против тишината, но предпочитам да слушам радио.

След известно чакане (редовно ми се случва потокът да изчезне) решавам да посетя сайта на радиото, да не би пък да са сменили адреса на потока. На началната страница има голяма картинка „слушай on-line“, цъкам на нея и … изненада. Вместо старата страница с връзки към двата потока (ниско и висока качество) има само някакъв плеър с два бутона и един плъзгач.

Е плеъра работи, но аз не искам да слушам радио през браузъра, липсва ми контрола на звука, който моят плеър има. Не знам на кой и…т му е хрумнало, че онлайн радио значи плеър в браузъра, но мен това определено не ме кефи. За това решавам да разконспирирам адреса на потока и да си го слушам по начина, по който ме кефи.

Въпросната страничка можете да намерите на следният адрес http://ng.btv.bg/zrockplayer/index.php.

И така първата ми работа е да цъкна с десен бутон, и да видя какво има в контекстното меню. Без особена изненада виждам flash контекстно меню. В менюто няма нищо кой знае какво, можем да научим името на плеъра (FFMp3) и версията му (0.4.0). Не че ни трябват за нещо, но ако се интересуваме.

Втората ни работа, е да видим HTML кода, с който се вмъква flash-а. Моят личен избор за това е Firebug, но в конкретният случай и простото гледане на кода през вградените в браузъра инструменти ще свърши работа – страницата съдържа съвсем малко код. И ето какво откриваме за кода на flash плеъра:

<object width="180" height="60">

<param value="http://ng.btv.bg/zrockplayer/ffmp3-config.swf" name="movie">
<param value="url=http://live.btvradio.bg/z-rock.mp3&amp;lang=en&amp;codec=mp3&amp;volume=20&amp;traking=true&amp;jsevents=false&amp;skin=http://ng.btv.bg/radioplayer/ffmp3-mcclean.xml&amp;title=Z Rock" name="flashvars">

<param value="transparent" name="wmode">

<param value="always" name="allowscriptaccess">

<param value="noscale" name="scale">

<embed width="180" height="60" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" wmode="window" scale="noscale" flashvars="url=http://live.btvradio.bg/z-rock.mp3&amp;lang=en&amp;codec=mp3&amp;volume=20&amp;traking=true&amp;jsevents=false&amp;skin=http://ng.btv.bg/radioplayer/ffmp3-mcclean.xml&amp;title=Z Rock" src="http://ng.btv.bg/radioplayer/ffmp3-config.swf">
</object>

Бързо забелязваме на ред 4 следният фрагмент url=http://live.btvradio.bg/z-rock.mp3. И така разбираме, че новото URL за онлайн потока на радио Z-Rock е http://live.btvradio.bg/z-rock.mp3.

This entry was posted in Разни and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Как да слушаме онлайн радио?