Опитват се да контролират Интернет; След SOPA и PIPA идва ред на ACTA

Изглежда опитите за контрол и цензура над Интернет от страна на медийната мафия продължават.

Не писах нищо за SOPA и PIPA, тъй като те са си американска работа, не българска. Но когато България подписва, голямото им братче – ACTA – не мога да си замълча. Филмовата и звукозаписната индустрия се опитват от много години да наложат със сила бизнес моделът си, който очевидно е остарял и непригоден за работа в модерното общество. Ако бяха вложили всичките тези усилия за да измислят някакъв бизнес модел, подходящ за съвременното общество, сега сигурно щяха да правят повече пари от всякога. Не ме разбирайте погрешно, аз съм интелектуален работник, печеля като продавам авторските си права. В договорът ми с моя работодател това е уредено надълго и на широко. Не би ми било приятно, някой да краде софтуерът който пиша, но и не искам да ограничавам свободата на всички за да ги принудя да го купят. Защото когато човек има някаква нужда, той намира начин да я задоволи. Ако има нужда да ползва моя софтуер, а няма парите, ще го открадне, ако започне да печели от него, вероятно ще си го купи (това последното, поне в нашата страна, е все още в сферата на пожелателното, но е въпрос на време мисленето на хората да се промени). В противен случай сме се запътили към обществен модел взет от Северна Корея – където пращат хората в трудови лагери, защото не са достатъчно натъжени от смъртта на държавният си ръководител.

Всички тези законопроекти въвеждат концепцията „без вина, виновен“. По един или друг начин на посредниците в обмена на информацията се вменяват неприсъщи отговорности, за които те могат да бъдат санкционирани. Доставчиците на Интернет, собствениците на сайтове и доставчиците на най-различни услуги в Интернет ще трябва да инсталират технически мерки за да спазят задълженията, които им се приписват от тези закони, в противен случай те самите могат да са обект на съдебни преследвания и санкции. А веднъж поставени, техническите средства могат да се ползват както за добро, така и за зло. Тук говорим за софтуер и хардуер, който е принципно еднакъв с този използван от Китай и други не-демократични държави за да цензурират Интернет пространството си.

Въвеждането на тези закони ще доведе до косвено нарушаване на основни човешки права и свободи. За да не станат обект на съдебни преследвания доставчиците на услуги и собствениците на сайтове, ще се принудят да действат предварително по всяко оплакване за нарушаване на авторските права, дошло от всеки източник. Тъй като те не са орган компетентен да определи дали даден материал представлява нарушение на авторските права, т.е. излиза извън рамките на приетото за цитат, този орган е съдът, те ще бъдат принудени да приемат всяко такова искане като истина, за да не бъдат съдете те самите. Това ще наруши презумпцията за невинност. Много лесно, ще е и отнемането на свободата на словото. Достатъчно ще е някой да се оплаче, че в даден материал се съдържат нарушения на авторските права. Представете си какво ще стане, ако съперничещите си политически партии, започнат да си блокират сайтовете, въз основа на, да речем, коментари във форумите си. Достатъчно ще е някой провокатор да публикува връзка към музикален клип или текст на песен, за да бъде затворен някой сайт.

И така, какво точно е ACTA, разшифрован акронимът гласи Anti-Counterfeiting Trade Agreement или преведено на български Търговско споразумение против фалшификациите. Ако се питате какво общо имат фалшификациите, примерно на пари, с Интернет, аз не мога да ви дам отговор. Явно филмовата и звукозаписната индустрия виждат незаконното копиране на филм или музика като фалшификация. Видеото по-долу обяснява, между другите неща, и защо незаконното копиране на филми и музика не е фалшификация. Видеото е на английски, но ето и инструкции за пускане на български субтитри.

ACTA е разработена в изключително голяма секретност, по-голяма дори от тази при SOPA и PIPA. Това е международно споразумение, което е разработено без консултации с правителствата на държавите, които го подписват или най-малкото тези консултации са били изключително тайни. Липсва каквото ѝ да било обществено обсъждане. Но е видно, че корпорациите занимаващи се с аудио и видео публикации са помагали в неговото разработване.

Един от сайтовете водещи кампания против ACTA включва в информационният си email следното:

Подтискащо стриктните регулации, могат да означават, че хората навсякъде са наказвани за елементарни действия като споделяне на статия от вестник или качване на видео от купон, на който е пускана музика защитена от авторски права. Продавано като търговско споразумение – ACTA – може да забрани живото-спасяващи общодостъпни медикаменти и да заплаши достъпа на местните фермери до семената, от които се нуждаят. И удивително, ACTA котитет ще има карт бланш да променя собствените си правила и санкции, без демократична критика.

Време е да се опълчим на алчните корпорации и в Европа. Време е да им покажем, че те са тези, които трябва да се променят, а не ние.

Ето две online подписки, в които можете да се подпишете против ACTA:

https://www.accessnow.org/acta – до днес в нея се бяха подписали над 250 000 души

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?tta – а тази подписка беше подписана от над 900 000 човека.

Още информация можете да намерите:

Статията на Forbes – If You Thought SOPA Was Bad, Just Wait Until You Meet ACTA (и в автоматичен превод Ако си мислехте, че SAPA е зло, само почакайте докато срещнете ACTA)

ACTA vs. SOPA: Five Reasons ACTA is Scarier Threat to Internet Freedom (и в автоматичен превод ACTA срещу SOPA: Пет причина ACTA да е по-страшна за Интернет свободата)

What’s Wrong With ACTA (и в автоматичен превод Какво не е наред с ACTA)

The secret treaty: Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) and Its Impact on Access to Medicines (и в автоматичен превод Тайното споразумение: „Търговско споразумение против фалшификациите“ и неговият ефект върху достъпа до лекарства)

This entry was posted in Новини and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.