О, неразумни юруде, поради что се срамиш да пишеш на кирилица?

Ти пишеш ли на кирилица? В миналото човек можеше да си намери оправдание да пише на „шльокавица“, браузърите и операционните системи не се справяха особено добре с неизброимите кодировки, операционните системи поддържаха само БДС клавиатурна подредба, хората нямаха компютри вкъщи и работеха от разни клубове, където не винаги имаше инсталирана поддръжка за кирилица и т.н. и т.н. Само че мина време, и сега браузърите поддържат безброй кодировки (при мен има 8 за кирилица и още 3 Unicode), операционните системи имат по няколко варианта на клавиатурните подредби (поне два фонетични варианта освен остарелият БДС), а в случай, че компютъра на който работите ги няма инсталирани в Интернет можете да намерите поне 4-5 различни кирилизатора, които да ви свършат работа.

И все още писането на „шльокавица“ продължава. Донякъде мога да подмина това, в чат програмите като Skype, защото понякога хората ги „мързи“ да сменят кирилицата с латиница, когато се налага да пишат и на двете азбуки (мен не ме мързи чак толкова, пък моя мързел е пословичен). Но е непростимо, когато хората го правят в професионалната си комуникация. Допускам в едно писмо след текста на български да следва и текст на „шльокавица“, така като стигна до нея, знам, че съм прочел писмото, но не и обратното, което за съжаление ми се е случвало по-често.

След като вчера видях в едно уважавано от мен списание да се използва буквата й (и кратко), вместо ѝ (и ударено), днес не можах да се сдържа и пратих хаплив отговор на покана в LinkedIn, която беше написана на „шльокавица“. И докато замяната на ѝ с й говори за липса на техническа грамотност у авторът и небрежност от страна на редактора или коректора на статията и едва ли ще доведе до нещо повече от насмешка, то писането на покана в LinkedIn и то от човек, чиято работа е да създава контакти, говори за неуважение към родният език и може да доведе до игнорирането на поканата т.е. не свършване на работата.

Сигурно ви загубих времето, но просто съм много издразнен от факта, че все още има хора, които пишат на „шльокавица“, по какъвто и да било повод, в каквито и да било обстоятелства (ОК, не точно, „pomognete mi, kak da si pusna kirilicata“ и т.под. не ме дразнят, все пак не всеки знае как става).

Мога да пиша още по темата, но стига съм ви отегчавал.

This entry was posted in Разни and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.