Как да пишем ѝ

Някои от вас сигурно са ме чували да се оплаквам от масовото записване на думата ѝ с буквата й. Спорът по тази тема в офиса продължи цели три дни в много отделни разговори и огромен спам в чатовете ни. Аз не съм най-грамотният човек, но наистина се дразня когато видя да се използва й вместо ѝ, особено в печатни издания (вестник Капитал Daily, към теб гледам). За това ето как стават нещата – пускате си фонетична подредба (сори ама БДС варианта е прекалено дървен и остарял, за сметка на необходими символи като ѝ имаме ы), след това просто пишете:

  • За ѝShift + x
  • За ЍCaps Lock, Shift + x – първо включвате Caps Lock, после пишете
  • За ьx т.е. както си е нормално за фонетичната
  • За ЬCaps Lock, x – първо включвате Caps Lock, после пишете

Както забелязвате писането на главни букви е малко терсене, но в нормален текст не се налага да се използват главните букви (трябва да пишете нещо подобно на тази статия за да ви се наложи). Гореописаното работи на Windows след 7 и на Ubuntu базирани Linux дистрибуции. По мое мнение това е най-смислената модификация на фонетичната клавиатура.

За любителите на мобилни устройства, ако имате късмет да сте с нормална Android клавиатура – задръжте буквата „и“ и ще се появи възможност да изберете „ѝ“. Ако, като мен, сте с модифицирана клавиатура 🙁 нямате късмет, но пък винаги можете да перифразирате.

За ползващите Mac OS и iOS – съжалявам но не знам как стават нещата. Убеден съм, че има някакъв начин (в старите Window-и имаше един Character Map, от където можеха да се вземат такива символи). Ако някой знае, нека драсне един коментар за да го добавя.

В краен случай буквата ѝ се използва на много места в тази статия, копирайте я на воля.

P.S. Благодарение на Аделина разбрах как се казва еквивалентът на Character Map в MacOS – Character Palette. Пълното обяснение можете да намерите на http://eenk.com/postavyane-na-udareniya-na-kirilitsa-s-html.

P.S.S. Отново благодарение на Аделина – ето какво ви трябва за да пишете ѝ в MacOS – https://github.com/ivang/phoneticI.

This entry was posted in Разни and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.