Текстови браузъри

В днешни дни всички ние приемаме шарения, динамичен интерфейс на всяка една интернет страница за даденост. Използваме JavaScript, CSS, и какви ли не още технологии. А много хора дори не знаят това, нито пък ги интересува. Ние разработчиците ползваме лесни за употреба „фреймуърки“ или там кой както иска да си ги нарича. Понякога дори не виждаме, че пишем на JavaScript (виж Google Web Toolkit – GWT). Всичко това не е лошо, но трябва да се замислим, че понякога нашите потребители имат и други нужди.

Обикновено на нас ни се струва ненужно и безсмислено да тестваме новият си сайт с текстов браузър. Та, в края на краищата, колко процента от нашите потребители ги ползват? За съжаление отговора обикновено е „твърде малко за да си правим труда“. За това, сега ще ви разкажа няколко истории, в които героят е текстов браузър. В тези истории положението беше спасено благодарение на текстов браузър, с много по-малко време и усилия, отколкото щеше да отнеме, ако нямаше такъв.

История 1ва

Моят мозък (ММ): Днес ще си ъпдейтваме дисторто
АЗ: # apt-get update; apt-get upgrade
PC: @?@?@?@?@?@?
нова версия на ядрото
@?@?@?@?@?@?
АЗ: y
PC: готово
АЗ: # init 6
PC [след известна пауза]: Сори ама драйвера за видео картата нещо не е съвместим с това ядро

В следствие се логваме в конзола, и почваме да търсим къде е сорса на

драйвера, че да го „ребилднем“. Да де ама тук драйвер, там драйвер, нема драйвер. В ретроспекция вероятната случка е: rm -rf  драйвер_не_изтривай/

Героят в случката беше lynx, бате google знае всичко включително и сайта на производителя на видео картата, сваляме си драйвер, „билдваме“ си го и всичко тръгва.

История 2ра и 3та

В тази история аз нямам никаква вина. Намесени са отдалечени машини (които така или иначе нямат никаква графична среда), които за по-весело са и виртуални :). Необходимо е да се свалят два файла, а нали знаете, как в последно време разните ми ти сайтове (в случая java.sun.com) не дават връзка директно към файла. Трябва да се мине през една камара форми, и накрая връзката към файла съдържа всичко друго не но и самият файл.

В следствие, минавам си аз с любимия графичен браузър през всичките ми ти форми и копирам последната връзка. После: wget URL. Да да, ама не. Това което се сваля, изобщо не прилича на това, което е необходимо да се свали. Но на помощ идва links, попълваме формите нанпвоо

сваляме файла.

Малко по-късно историята се повтаря със вторият файла, но аз вече си знам и веднага пускам links.

Епилог

Както виждате и двете истории има щастлив край, благодарение на навременната намеса на текстов браузър. За да благодаря на тези спасители ето и малко информация за тях:

links: http://links.sourceforge.net/

linksURLlinksGooglelinksMenu

lynx http://lynx.isc.org/

linxGoogle lynxURL

This entry was posted in Програмиране, Разни and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.