Дипломна работа

Както обикновенно си ме мързи зверски :). Този път обаче си имам основателно оправдание :). В началото на Септември си намерих ръководител за дипломната работа и се разбрахме за темата. След известна дискусия се спряхме на „Web-базирана система за дистанционно обучение по Програмни езици“. Звучи интересно, нали?

Така че вместо да пиша в блога се занимавах да пиша дипломната работа. Софтуера е почти готов, ползва се GWT, MySQL (това имах под ръка) и задължително работи върху някакъв Linux, сървъра отзад е Tomcat. Като довърша всичко, мисля да пиша по-подробно, може пък на някой, някога да му е интересно.

За съжаление сега се налага да се пише и теоретична част. Няма как да се избегне това зло :). Писането обаче върви по-бавно отколкото се надявах, а крайната дата застрашително наблицава (1ви Декември). А и по софтуерната част има какво още да се прави, в момента интерфейса е просто нахвърлен и модула за тесове е почти до никъде (освен няколко обекта).

Както и да е. Това което е готово е готино :). Даскалите си пишат уроците, съставят задачи, студентите си четат уроците (евентуално) и решават задачите като пишат код. Код на какъвто език даскала е знаел и е успял да подкара (това за момента е по-засукатана част :). Кода, който студента е написал се праща на сървъра, компилира се, свъзвзва се и се изпълнява, после целият изход от операциите се праща на клиента. Е може и да не се компилира или да не се свързва, но винаги се изпълнява. Хубавата, част е че ако нещо „гръмне“ по време на компилация студентът го вижда и може да го фиксне. Не е като да решаваш програмистки проблем на лист хартия и да забравиш някоя скоба, заради което да те скъсат.

Но стига толкова, че трябва да тръгвам. Като го завърша ще пиша по-подробно. За съжаление, няма да мога да го пусна, хостингът не поддрържа Java :(.

This entry was posted in Лични, Разни and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.