Преброяване 2011

Преди малко успях да се преброя електронно. Този път съм приятно изненадан. За разлика от други подобни системи тази е направена на едно доста прилично ниво. Е не е без кусури, но това може да се очаква. Важното е, че, поне за мен, преживяването беше гладко и безпроблемно.

Ето и някой коментари и наблюдения, както от техническа така и от профанска гледна точка.

Още на 31ви посетих сайта на преброяването http://www.nsi.bg/census2011/. Исках да пробвам дали системата е „пусната“. Само дето не можах да видя система :). Всъщност може и просто да съм пропуснал връзката. Всъщност връзка няма. Има една картинка на която пише „Електронно Преброяване“. Като изключим факта, че в българският език се слага главна буква само на една от думите, картинката си е наред, даже си има alt текст. Разбира се, приятно зеленият цвят помага за скриването ѝ сред зеленият дизайн на сайта. В противовес на това, картинката за „Често задавани въпроси“ е с червен цвят и лесно се забелязва.

Секцията „Често задавани въпроси“ е доста смислена. Е един списък с въпросите най-отгоре щеше да дойде добре, но човек не може да има всичко. Освен чисто информативните въпроси секцията съдържа и инструкции за инсталация на сертификата ползван от сайта на който се извършва същинското преброяване. Сертификатът е издаден от GeoTrust и едва ли ще ви се наложи да го инсталирате, но все пак хората, които са писали въпросите и отговорите явно са помислили за това. Само дето изобщо не са се замислили какво са написали.

Ето какво са написали „Възможно е някои потребители с по-стари версии на операционната система Microsoft Windows или с версия, при която не е включена опцията “Automatic Updates” (Автоматично обновяване) да получат следното съобщение за грешка от системата“, последвано от екранна снимка на IE7 или IE8 (трудно ми е да преценя по картинката). Инструкциите и снимките след това определено не са от „по-стара“ версия на Windows. Информация за процедурата по инсталация на сертификата при браузъри различни от IE или други операционни системи липсва. Това показва една липса на заинтересованост (ако не и на професионализъм) от страна на писалите този текст. Бързо проучване намира следните данни в Wikipedia: IE – 44.53%; Firefox – 29.56%; Chrome – 12.34%; Safari – 5.80%; Opera – 2.15%; Mobile – 4.10% (остават 1.52% за други).

Малко по-подробно търсене (общо около 5 минути 😉 ), дава следните резултати:

Източник: StatCounter Global Stats – Browser Market Share
Ако изображението не се зарежда: CSV или JPG.

И за България:

Източник: StatCounter Global Stats – Browser Market Share
Ако изображението не се зарежда: CSV или JPG.

Данните могат да се проверят и от други източници, например http://www.ranking.bg/.

И тъй като все пак правим преброяване в България, ако вие имахте избор да включите инструкциите само за един браузър кой бихте избрали? Аз лично се колебая между Safari и Opera, но май клоня към Safari ;).

Преди да продължа с моите преживявания. Искам да споделя някой технически наблюдения които направих. Когато се опитах да посетя http://www.nsi.bg/ бях веднага пренасочен към http://www.nsi.bg/census2011/. Опитите ми да вляза чрез http://nsi.bg/ се увенчаха с неуспех. Кешът на Google обаче я съдържа. Датата и часът, които кешът дава е „31 ян. 2011 05:38:54 GMT“, явно нещо се е объркало от тогава насам.

ДОПЪЛНЕНИЕ: След като написах предходният параграф на 1 Февруари сутринта се появиха доста разнопосочни съобщения. Според „24 часа“, (от 1 Февруари 2011, 8 стр., източник: http://pressboard.info/) сайта е блокирал на 31ви преди обед и е бил достъпен около 16:00 часа. След това е имало нови прекъсвания в работата. Официалните изявления твърдят, че това е било нарочна поддръжка, което звучи логично (но поне можеха да го обявят предварително). Освен това сайта не е бил напълно достъпен от 00:00 часа на 1ви за период между 20 и 40 минути (източник: електронното издание на СЕГА). Това е в противоречие с новините от http://www.vesti.bg, които твърдят, че първият регистрирал се, го е направил в 00:14 минути.

Опитът ми да валидирам някоя от страниците с HTML validator, също се увенчаха с неуспех. Резултатът беше 500 Can't connect to www.nsi.bg:80 (connect: timeout). Това е малко странно, тъй като аз нямам проблем да се свържа със сайта.

ДОПЪЛНЕНИЕ: Според СЕГА сайта на преброяването не е достъпен извън България, което обяснява горният резултат. Просто не ми се коментират такива „изумителни“ решения. Смисъл да се прави, едва ли може да се намери, а и ограничението може да се заобиколи без особени трудности.

И така нека минем към самият сайт на преброяването. Той се намира на https://iscensus2011.nsi.bg/. Връзката е само през HTTPS, за съжаление никой не се е сетил да направи пренасочване на HTTP към HTTPS. А предвид широката аудитория това е направо задължително.

На самият сайт ви приветства стандартна форма за вход/регистрация. Формата за вход (но не и тази за регистрация) изисква и разчитането на т.нар. CAPTCHA. Не съм специалист и не мога да коментирам доколко CAPTCHAта не може да бъде разбита (пробвах един онлайн инструмент и той не успя, но това не е никаква гаранция, все пак беше първият който Google намери). На мен лично ми беше лесно да прочета цифрите, но все пак, като изключим очилата, аз съм с нормално зрение. Това което определено липсва е аудио версия на картинката (нещо, което го има дори на моя блог), но кой ли в България мисли за хората с увреждания.

Регистрацията е бърза (при правилно въведение данни). Полетата имат валидация (макар че според СЕГА е имало случаи с грешни данни записани в системата). Нещата, за които успях да проверя, че има някаква валидация са ЕГН (въпреки че съставянето на валидно ЕГН не е особено трудно, даже по едно време имаше програма, която генерираше всички ЕГНта от дадена дата за даден град 🙂 ), номера на личната карта (по дължина) и електронната поща.

Тъй като валидацията на email ми е нещо като слабост (след писането на такава за административният интерфейс на email сървър), направих някой тестове в повече :). Първият ми тест беше със запетайка вместо точка в името на домейна (не беше нарочно), естествено това даде грешка. След това email-а ми се валидира успешно (а Facebook упорито отказа да го приеме, въпреки, че прие друг от същият домейн). След като валидацията мина успешно, станах оптимистичен и пробвах \@@domain.com и "dsadas@dsdas"@doman.com, за сведение и двете са валидни, но валидацията каза, че не са. След което се върнах на по прости неща от Wikipediadsdas+sdsa@domain.com и dssda=dsad@domain.com, макар и малко необичайни + и = са позволени символи, без значение кое RFC четете. Пробвах и "dsda dsadas"@test.com. И в трите случая валидацията каза, че адресите не са валидни.

Интересен факт, е че разработчиците са решили, че у нас няма човек над 111 години, който да ползва Интернет ;). Вероятно са прави, но все пак можеха да сложат още няколко години в списъка, с година на раждането.

След регистрацията, системата ми изпрати парола на електронната поща. Според СЕГА в момента паролите се дават директно на сайта. Това решение ми изглежда логично, предвид факта, че email системата изглежда е претоварена. Когато пробвах да си възстановя „забравената“ парола, на 2ри, пристигането на писмото се забави доста повече отколкото сутринта на предният ден.

Възстановяването на забравена парола е просто – посочвате email и дата на раждане и чакате да си получите новата парола. Неприятното е, че веднага след като цъкнете бутона старата ви парола спира да важи. В следствие ако някой роднина или приятел реши да ви прави гадни номерца, няма какво да му попречи.

Вътре в системата ви посреща доста обемисто обяснение с връзка към анкетната карта. Освен нея имате и „Профил“, „Смяна на паролата“ и естествено „Изход“. Профилът съдържа email-а ви, Трите имена и първите 6 цифри на ЕГНто (т.е. датата на раждането), и цялата информация е само за четене. Изходът е без потвърждение, което е леко неприятно, но се преживява.

Анкетната карта е почти същата като PDF образците на сайта на НСИ. Формата е изработена прилично и не изглежда грозно. Като изберете даден отговор, противоречащите му или тези свързани с другите възможно отговори стават неактивни. Например като си въведете ЕГНто автоматично се попълва пол. Единственият проблем, който аз срещнах, е че аз като домакинство от 1 човек, не съставлявам семейство, но въпреки това полето за семейство остана активно. Това обаче беше хванато при валидацията и след като изтрих данните всичко мина гладко. СЕГА съобщават за някой други проблеми, но аз няма как да ги проверя, тъй като вече приключих формата. Докато не приключите формата можете да се връщате назад и да редактирате данните (най-отдолу на страницата има връзка „Редакция“ или нещо подобно). След като стигнете края на формата има бутон за потвърждение, веднъж натиснат, данните стават окончателни и ви пращат писъмце с кода. Дори да загубите писмото, кода винаги е достъпен на страницата на преброяването.

Накрая остава да спомена някой думи за писмата които се изпращат. Писмата за регистрация и успешно преброяване пристигнаха от censusadmin7@nsi.bg. Това за сменената парола беше от censusadmin5@nsi.bg. Интересното е, че са изпратени от различни сървъри. Първите две изглеждат изпратени от Exchange сървър, докато третото изглежда изпратено от някакъв друг вид сървър. Всички писма са кодирани в UTF-8 и имат указан Content-Type. При първите две той е multipart/alternative; boundary="----_=_NextPart_001_01CBC1CB.87240E00" (разбира се стойността на boundary-то е различна 🙂 ). При третото писмо е text/html; charset=utf-8. Не съм специалист по въпроса и не мога да кажа дали multipart писмата ще се разчетат правилно навсякъде.

Всички писма са написани първо на кирилица и след това на шльокавица. Което е една добра предпазна мрежа. Единственият проблем който забелязах е в писмото за смяна на паролата. Там заглавието е следното: „Вашата парола за Прна. Vashata parola za Prebroyavane 2011 beshe smenena“. Очевидно на мястото на почерненият символ трябва да има множество символи. Разбира се проблемът може да е някъде по средата или в моя край.

В крайна сметка, въпреки критиките аз съм доволен. Моят път мина по „happy path“ или достатъчно близо до него за да не усетя никакви проблеми.

Ще се радвам на вашите коментари, за вашите преживявания. Всяка допълнителна информация също е добре дошла.

This entry was posted in Разни and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.